boekenwerff.nl

De boekenreeks over Harry Potter is misschien wel één van de bekendste boekenreeksen die er bestaat. De verhalen gaan over vriendschap, opgroeien, goed en kwaad. Vaak worden de boeken gelezen door kinderen en jongeren. Echter, de manier waarop de verhalen geschreven zijn maakt deze ook geschikt voor volwassenen of ouderen. De verhalen zijn namelijk ontzettend spannend en zullen je fantasiewereld uitdagen.

De boeken van Harry Potter spelen zich af in een wereld van tovenaars en magie. In eerste instantie klinkt dit wellicht heel kinderlijk. Echter, het verhaal is juist heel realistisch geschreven. Het lijkt haast alsof de wereld altijd al magie heeft gekend. Daarnaast vormen magie en toverkunsten ook slechts de setting van het verhaal. Het verhaal zelf gaat over liefde, vriendschap, moed en strijd. Veel mensen kiezen ervoor om de Harry Potter serie te lezen omdat liefde niet centraal staat in het verhaal. Het speelt door de serie heen slechts een bijrol. Waar in de meeste boeken het concept van vriendschap aan de zijlijn staat, vormt vriendschap in de Harry Potter reeks juist de kern van het verhaal.

Volg het leven van Harry en zijn vrienden

In de Harry Potter reeks volg je het turbulente leven van Harry en zijn vrienden. Van oorsprong leek Harry een gewone burger, maar hij blijkt een ware tovenaar te zijn. En niet zomaar een tovenaar, maar een erg speciale tovenaar. Gedurende het verhaal zie je hoe Harry zich ontwikkelt als tovenaar, maar ook hoe hij zich ontwikkelt als persoon. Hij leert verschillende mensen kennen en maakt uiteindelijk vrienden voor het leven. Door de verhaallijn heen zijn er verschillende momenten van strijd die hij moet doorstaan.

De hoofdserie van Harry Potter bestaat uit acht boeken. Alle acht boeken zijn ontzettend succesvol geweest. J.K. Rowling, de bedenker van de Harry Potter verhalen, werd keer op keer gesmeekt om meer avonturen over Harry te schrijven. Daarom zijn er ook nog eens negen korte verhalen geschreven, bestaande uit verschillende scenario’s die niet in de hoofdboeken van de serie te vinden zijn.

Wanneer je het leven van Harry Potter op de voet wilt volgen dan kun je het beste de acht boeken uit de hoofdserie op volgorde lezen. De volgorde waarin de boeken zijn uitgebracht, en waarin ze worden geadviseerd om te lezen, is:

 1. Harry Potter en de Steen der Wijzen
 2. Harry Potter en de Geheime Kamer
 3. Harry Potter en de Gevangene van Azkaban
 4. Harry Potter en de Vuurbeker
 5. Harry Potter en de Orde van de Feniks
 6. Harry Potter en de Halfbloed Prins
 7. Harry Potter en de Relieken van de Dood
 8. Harry Potter en het Vervloekte Kind

Sommige lezers van de Harry Potter serie rekenen het laatste verhaal niet als een boek uit de hoofdserie. Harry Potter en het Vervloekte Kind is namelijk van oorsprong een theaterstuk. Echter, dit verhaal werd ontzettend positief ontvangen en er was veel vraag naar het script van het verhaal. Het rond namelijk het verhaal over het leven van Harry Potter volledig af. Het script wordt daarom ook wel verkocht als deel acht van de Harry Potter reeks.

Een aantal losse boeken

De wereld waarin het verhaal over Harry Potter zich afspeelt werd ontzettend populair onder de fans. Er ontstonden allerlei blogs en fan-pagina’s waarin werd gesuggereerd hoe de rest van de tovenaarswereld eruit zag. Fans lieten duidelijk weten aan J.K. Rowling dat zij interesse hadden in verhalen over de wereld naast Harry Potter. Daarom zijn er ook een aantal losse boeken geschreven die zich afspelen in de tovenaarswereld waarin Harry leefde. Wat betreft de volgorde van lezen wordt het aangeraden om eerst de volledige Harry Potter serie te lezen voordat je aan deze boeken begint. Echter, omdat de onderstaande boeken verhalen bevatten die op zichzelf staan is het niet vereist om eerst de Harry Potter serie te lezen. Het gaat om de volgende boeken:

 1. Fantastic beast and where to find them (Fabeldieren)
 2. De Ickabog
 3. De vertelsels van Baker de Bard
 4. Zwerkbal door de eeuwen heen

De films

Van de Harry Potter serie is ook een reeks films verschenen. De films lopen gelijk aan het verhaal van boek 1 t/m 6. De laatste twee boeken zijn niet verfilmd. Daarnaast is deel 6 van de boekenreeks verfilmd in twee delen. Veel Harry Potter fans geven aan dat het leuk is om zowel de boeken te lezen als de films te kijken. Over de volgorde waarin dit moet gebeuren is geen consensus bereikt onder fans.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *